Alleen wonen, kwanta kosta?

Gepost door Ignace op 2021-01-09 13:35:17 +0100 in verhuisblog

Illustratie

Jaarlijks verhuist meer dan 1 Belg op 10. Een kwart van deze verhuizers is nestverlater. Voor het eerst alleen gaan wonen kan best eng zijn. Alleen wonen betekent namelijk ook voor het eerst de verantwoordelijkheid voor het betalen van alle rekeningen op jou nemen. Welk budget moet je voorzien voor vaste kosten?

Vaste kosten, wat moet ik daar onder verstaan?

Onder vaste kosten vallen alle uitgaven die maandelijks terugkomen. Als je voor het eerst alleen gaat wonen, kan je nog bepaalde dingen over het hoofd zien. Daarom lijsten wij de belangrijkste al even voor jou op.

  • Huurgeld of lening: dit is vaak de grootste vaste kost per maand.
  • Verzekeringen: hieronder vallen alle lopende verzekeringen, gaande van brandverzekering naar autoverzekering en familiale verzekering tot en met jouw ziekteverzekering. Ook het aanmelden bij een mutualiteit (voor terugbetaling van ziektekosten) is iets dat je zeker niet mag vergeten.
  • Telecom
  • Water en energie
  • Boodschappen
  • Huurgeld of lening

De eerste beslissing die je moet maken als je gaat alleen wonen is of je gaat kopen of huren. In beide gevallen kunnen we echter volgende tip geven: ga voldoende huizen of appartementen bekijken en vergelijk! Vaak vind je verschillende woningen met dezelfde oppervlakte en indeling aan enorm uiteenlopende prijzen. Aangezien een groot deel van je inkomen zal gaan naar het betalen van huur of je lening, is het belangrijk hier goede keuzes in te maken. Ben je overtuigd dat je je droomwoning gevonden hebt? Wacht dan niet te lang, er zijn kapers op de kust voor wie niet snel genoeg schakelt.

Energie

Voor energie kan je 2 contracten aangaan: eentje voor elektriciteit en één voor gas. Je betaalt wat je verbruikt. Dat verbruik hangt van veel zaken af. Woon je bijvoorbeeld alleen in een klein nieuwbouw appartement, kan je al energie (gas en elektriciteit samen) krijgen voor €50 per maand.

Via onze slimme algoritmes heb je in 6 klikken toegang tot de beste contracten op maat van jouw nieuwe thuis. Deze slimme algoritmes maken een accurate inschatting van jouw verbruik op jouw nieuwe adres. Laat je dus niet verleiden door lage voorschotsbedragen die bepaalde maatschappijen beloven. Vaak ligt het verbruik onrealistisch laag en krijg je later hiervan de rekening gepresenteerd bij de slotfactuur. Starten van een realistische inschatting van jouw verbruik en dat in verband brengen met de prijzen van de verschillende maatschappijen is de enige correcte methode om jouw energiecontract te kiezen. Bovendien sluit je je nieuwe energiecontract gratis af via de Smooved web app.

Water

De gemiddelde persoon in Vlaanderen verbruikt ongeveer 110 liter water per dag. Per jaar komt dat dus neer op zo’n 40 kubieke meter, oftewel: 80,000 halve liters bier of meer dan 500 flessen wijn! Hoeveel dat kost, hangt af van waar je woont – meer bepaald, van de watermaatschappij die actief is in je dorp (er zijn er 10 in Vlaanderen). Een kubieke meter kost je – alle kosten en taksen inbegrepen – minimaal een goeie €3, en maximaal iets meer dan €5. Per maand komt dat dus neer op minimaal €10 per persoon. Via onze web app vind je makkelijk de watermaatschappij actief voor jouw adres, alsook de nodige overnamedocumenten.

Internet vanaf €23 per maand

Enkel internet of ook digitale TV? Beperkt of onbeperkt internet? Snel, super snel of super super snel internet? Ok, en hoe zit dat voor mobiele abonnementen? Ook voor telecom begeef je je al snel in een oerwoud.

Ook hier begeleidt Smooved jou met zijn slimme algoritmes naar de interessantste bundel op maat. Geen reden tot keuzestress! Alleen wonen was nog nooit zo makkelijk. Bovendien wordt jouw installatie rechtsreeks ingeboekt in de agenda van een technieker. Zo moet je geen weken wachten op jouw internet en TV thuis.

Verzekeringen vanaf €10 per maand

No verzekeringen? No huissleutels and no party! Als huurder ben je verplicht om een verzekering af te sluiten om de sleutels van jouw huisbaas te kunnen krijgen. Zo ben je gedekt tegen brandschade wanneer die fondue of BBQ dramatisch uit de hand loopt. Bovendien kan je jezelf en jou inboedel nog extra beschermen met een diefstal- en rechtsbijstandverzekering.”Ik hoop dat ge ne goeie familial hebt.” We hebben het allemaal al wel eens horen vallen. Een familiale verzkering dekt je tegen schade die je (on)rechtstreeks toebrengt aan derden en hun eigendom. Nu je niet langer thuis woont, val je niet langer onder de familiale verzekering van jouw ouders. Vergeet deze dus niet af te sluiten.

Geen idee wat deze verzekeringen allemaal dekken? Onze partner Ethias zoekt het graag voor jou uit.

Sluit je aan bij een ziekenfonds

Vergeet zeker ook niet je mutualiteit in orde te brengen. Tot je 25ste verjaardag word je beschouwd als “ten laste” van één van de ouders, zolang je nog studeert of werkloos bent. Zodra je op je eigen benen gaat staan (of je eerste job hebt), is het tijd om je zelf aan te sluiten bij een ziekenfonds naar keuze. Je ziekenfonds komt tussen in zaken zoals dokterskosten, ziekenhuiskosten,… Dit zal je gemiddeld €85 per jaar kosten.

Je kan je standaardpakket bij je mutualiteit ook uitbreiden. Zo kan je kiezen voor bijkomende opties zoals geboortepremies of tussenkomsten in homeopathie, osteopathie, je sportabonnement of de aankoop van een bril. Als je denkt dat je zo een bijkomende dekking nodig hebt, neem je best even contact op me je ziekenfonds om dit te bespreken. Zo weet je direct wat mogelijk is en wat dit jou zal kosten.

Boodschappen

Ook boodschappen nemen een grote hap uit je budget elke maand. Wanneer je nog in hotel mama woont, lijkt het alsof die koelkast op magische wijze steeds gevuld wordt. Dan ga je alleen wonen en word je met je neus op de feiten gedrukt: die boodschappen doen zichzelf niet en gaan al snel een groot deel van je maandelijkse uitgaven bepalen. Hier kan je op besparen door de lopende promoties in de plaatselijke supermarkten in de gaten te houden.

Wil je liefst zo weinig mogelijk uitgeven aan boodschappen? Ga dan voor producten van het huismerk van je supermarkt. Om impulsaankopen te vermijden raden we je ook aan om steeds een boodschappenlijstje op te stellen en je hier aan te houden. Wanneer je zonder lijstje naar de winkel trekt, loop je een groter risico om met heel veel zaken thuis te komen die je niet nodig hebt, om vervolgens naar toilet te gaan en te ontdekken dat je wc-papier bent vergeten kopen.