Een antwoord op al jouw vragen

Een antwoord op al jouw vragen

Hoe komt het dat Smooved gratis is? Wat moet ik doen met overnamedocumenten? Hoe maakt Smooved een schatting van mijn verwacht energieverbruik? Wie doet er mijn telecominstallatie? Een antwoord op al deze en nog veel meer vind je hieronder! 

Vind je niet direct het antwoord op jouw vraag? Neem dan zeker ook een kijkje op onze verhuisblog of stel ze dan via de chatfunctie onderaan het scherm!

Algemene vragen en eenvoudige antwoorden

Algemene vragen en eenvoudige antwoorden

Een helpende hand dient niet om geld te vragen. Alle gekheid op een stokje, onze partners betalen ons een vergoeding voor het creëren van betere verhuiservaringen voor hun klanten. Zo worden wij beloond voor elk contract dat aangegaan en/of verhuisd wordt. 

De verhuisservice van Smooved is gratis aangezien we door onze leveranciers vergoed worden voor het creëren van betere verhuiservaringen voor hun klanten. Hiervoor wordt Smooved beloond aan de hand van commissies.

Je hebt geen contract met Smooved voor de levering van de gekozen diensten maar enkel met de leveranciers die je hebt uitgekozen. Deze contracten en de bijhorende voorwaarden zijn exact dezelfde als op de website van de gekozen leveranciers.

Voor de volle 100%! Smooved doet voorstellen voor producten die het beste bij jouw nieuwe woonst en situatie passen. Die voorstellen hebben niets te maken met de commissie die we krijgen, maar zijn gebaseerd op onze ervaring en expertise die we hebben ingezet om de beste selectie-algoritmes te bouwen. Geen schrik voor keuzestress? Dan kan je ook altijd gewoon onze volledige lijst aan producten tevoorschijn toveren.

Smooved kijkt dagelijks de prijzen van zijn leveranciers na en zorgen dat deze altijd overeenstemmen met de prijzen op de websites van de gekozen leveranciers. Zo garanderen wij exact dezelfde prijzen als deze op de websites van onze leveranciers.

Neen, Smooved is verantwoordelijk voor het maken van de contractaanvragen die door jou werden doorgegeven. De gekozen leveranciers kunnen hoogst uitzonderlijk de totstandkoming van een contract weigeren (bijvoorbeeld bij een wankele kredietwaardigheid). Ook kan je er voor opteren de contractaanvraag bij de gekozen leverancier niet te bevestigen of deze aanvraag te annuleren. Bovendien heb je als consument een herroepingsrecht van 14 dagen.

Ja, onze leveranciers zullen jou een e-mail ter bevestiging van de contractaanvraag sturen.

In totaal moet je vier overnamedocumenten invullen. Voor zowel jouw oude als jouw nieuwe adres vul je een overnamedocument in voor zowel energie als water.

Smooved geeft jouw persoonlijke gegevens enkel door in het kader van de totstandkoming van de door jou gekozen contracten bij de geselecteerde leveranciers. Voor meer specifieke details hieromtrent, verwijzen we naar onze privacy statement.

Uiteraard ligt de keuze hiervoor bij jou. Wij raden echter aan om voor een nieuw adres steeds nieuwe contracten aan te gaan. Zo ben je zeker van een contract op maat van jouw nieuwe woning, vermijd je onaangename verhuiskosten en kom je in aanmerking voor promoties die gelden voor nieuwe contracten.

Hoezo mijn energie regelen?

Hoezo mijn energie regelen?

Op basis van zijn slim algoritme, is Smooved in staat om het verbruik op jouw nieuwe adres in te schatten nog voor je bent verhuisd. Smooved baseert zich hiervoor op parameters als jouw gezinssituatie en de omschrijving van jouw nieuwe woning en de stand van de maan.

Bij een enkelvoudige elektriciteitsmeter zijn de kosten voor elke extra kWh verbruik exact gelijk. Met een dubbelvoudige meter, betaal je ‘s nachts aan nachttarief minder dan overdag aan dagtarief. Zo kan je een aardige cent uitsparen.

Smooved maakt een inschatting van jouw energieverbruik op jaarbasis. Op basis hiervan berekenen we je totale jaarprijs, waarvoor het maandelijkse voorschot dan 1/12de is. Uit ervaring weten we dat het ingeschatte voorschot dat wij weergeven, niet altijd 100% overeenkomt met dat van de energieleveranciers. Elke energieleverancier heeft zo zijn eigen berekeningsmethodes. We zien bijvoorbeeld dat leveranciers een bepaalde risico-opslag meerekenen in het voorschotbedrag. 

Bovendien hangen de initiële voorschotten voor energie ook af van je exacte verhuismoment en het moment van meterstandopname door de distributienetbeheerder in jouw buurt. Als je verhuist in de herfst en je krijgt in januari de eindafrekening nadat de distributienetbeheerder de meterstanden heeft opgenomen, dan betaal je initieel gedurende die eerste maanden een hoger voorschotbedrag. In de winter- en herfstmaanden zal je namelijk beduidend meer gas en elektriciteit verbruiken aangezien de temperatuur daalt en de dagen korter zijn. De voorschotten die je in de 12 daaropvolgende maanden betaalt, zullen veel sterker in lijn liggen met de voorschotten die we voor jou berekenden.

Je kan dit doen. Wil je meer of minder op voorhand betalen? Dan kan je dit wijzigen via de klantendienst van de gekozen leverancier.

Als de effectieve kost groter is dan de reeds betaalde voorschotten moet je bijbetalen en staat er een positief bedrag op de factuur. Als je met je voorschotten al meer betaald hebt dan de effectieve kost krijg je geld terug. Je factuur wordt een kredietnota en vermeldt een negatief bedrag. Sommige leveranciers storten dat bedrag terug op jouw rekening, anderen verrekenen het op je eerstvolgende facturen.

Slechts een deel van de totale energiekost gaat naar de gekozen leverancier. Een andere deel betaal je aan jouw transmissie- en distributienetbeheerder onder de vorm van transport- en distributiekosten. Daarnaast betaal je ook een deel aan de bevoegde overheid via energieheffingen. De transmissie- en distributienetbeheerders zijn vastgelegd per regio. Je hebt hier geen vrije keuze in.

Neen, dit is jammer genoeg nog niet mogelijk maar we maken er werk van.

Hiervoor kijkt Smooved naar het aandeel hernieuwbare energie in het totaal van de geleverde energie. Deze eenvoudige parameter toont helder en transparant de inspanningen die de verschillende leveranciers doen bij het leveren van energie.

Wie voor een vaste prijs kiest, betaalt hetzelfde bedrag gedurende de hele looptijd van het contract. Bij een variabel energietarief profiteer je ervan als de energieprijs daalt. Stijgen de prijzen, dan moet je meer betalen. Deze prijsaanpassingen gebeuren elke 3 maand – het exacte mechanisme van de prijsindex verschilt per leverancier en product, en kan je terugvinden op de tariefkaarten en contracten van de leverancier (deze kan je steeds raadplegen in onze web applicatie).

Met een vast tarief op 1 jaar ben je zeker dat jouw energieprijs constant blijft over de looptijd van het contract. Hierbij kan je op beide oren slapen en moet je voor deze periode geen schrik hebben voor schommelingen op de energiemarkt. Na 1 jaar wordt je contract verlengd, maar kan de energieprijs verhoogd worden voor de volgende 12 maand.

Met een vast tarief op 3 jaar ben je zeker dat jouw energieprijs constant blijft over de looptijd van het contract. Hierbij kan je op beide oren slapen en moet je voor deze periode geen schrik hebben voor schommelingen op de energiemarkt. Na 3 jaar wordt je contract verlengd, maar kan de energieprijs verhoogd worden voor de volgende 12 maand.

Jouw EAN-nummer is het unieke nummer van jouw gas- en elektriciteitsmeter en is zeer belangrijk om jouw energieconsumptie te onderscheiden van dat van jouw buren. Jouw EAN-nummer vind je meestal terug op jouw energiemeters en heeft 18 cijfers startend met ‘54144’. Je kan dit nummer ook opvragen op https://www.fluvius.be/nl/neem-contact-op/ean-code-meternummer. Begint de nummer op jouw meter met een andere combinatie dan heb je het meternummer gevonden. Zowel het EAN-nummer als het meternummer volstaan afzonderlijk voor de energieoverdracht.

Goede vraag! Hiervoor raden we je aan contact op te nemen met een expert.

Voor het reactiveren van jouw elektriciteitsmeter dien je contact op te nemen met jouw netbeheerder voor gas. 

Dit kost ongeveer 100 EUR en kan ligt verschillen afhankelijk van jouw distributienetbeheerder.

Smooved biedt 60% van de energiemarkt aan, ontdek onze partners in onze webapplicatie.

Smooved biedt 60% van de energiemarkt aan. Zo zorgt Smooved dat je kan kiezen tussen de beste, goedkoopste en de groenste producten van de bekendste leveranciers. De leveranciers die we niet aanbieden, hebben geen toegevoegde waarde ten opzichte van ons huidige aanbod (op vlak van prijs, oorsprong, kwaliteit, …).

Goede vraag! Hiervoor raden we je aan contact op te nemen met een expert.

Voor het reactiveren van jouw gasmeter dien je contact op te nemen met jouw netbeheerder voor gas. 

Dit is afhankelijk van jouw netbeheerder.

Ja, dit kan zonder probleem en is geregeld door de Belgische wetgever. Bovendien beschik je als consument over een herroepingsrecht van 14 dagen.

Een overnamedocument is noodzakelijk om te zorgen dat je bij verhuis niet blijft doorbetalen voor de energie op jouw oude adres. Door het opnemen en ondertekenen van de meterstanden op het overnamedocument, verklaart de nieuwe bewoner te zullen betalen voor al het nieuwe verbruik te tellen vanaf de opgenomen meterstand. Voor jouw nieuw adres is een overnamedocument noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw gekozen contract kan starten vanaf het vastgestelde verbruik. Vul de meterstanden van jouw oude en nieuwe woonst nauwkeurig in en onderteken het document samen met de nieuwe bewoner voor jouw oude woonst en de vorige bewoner voor jouw nieuwe woonst. Jouw makelaar kan je hier zeker goed in bijstaan. Deze documenten stuur je door naar verhuizen@smooved.be

Jouw oude energiecontract wordt opgezegd door het invullen en ondertekenen van het energieovernamedocument samen met de nieuwe bewoner op jouw oude adres. Stuur deze door naar verhuizen@smooved.be, en wij bezorgen ze aan jouw leverancier. Die maakt vervolgens een slotfactuur voor jou op.

Ja, dat kan zeker bij onze partners. We raden je wel aan jouw nieuwe verbruik in te schatten via onze simulator. Hier zijn twee redenen voor: de energieprofielen van jouw oude en nieuwe woning kunnen sterk verschillen en bovendien vermijd je een onaangename eindafrekening door te lage voorschotfacturen.

Hoezo mijn telecom regelen?

Hoezo mijn telecom regelen?

Smooved biedt 98% van de telecommarkt aan. Zo zorgt Smooved dat je kan kiezen tussen de beste producten van jouw favoriete leverancier.

Ja, dat kan zeker bij onze partners. We raden echter aan om een nieuw contract af te sluiten. Zo kan je onaangename verhuiskosten vermijden en genieten van promoties die gelden voor nieuwe klanten.

Voor de installatie van jouw telecom zorgt de door jou gekozen telecomleverancier. Op het moment van jouw afspraak komt deze langs en regelt de installatie en activatie van jouw telecom.

Dit is spijtig genoeg een veel voorkomend probleem. Is er nog geen aansluiting voor de door jou gekozen telecomleverancier voorzien, dan moet er mogelijks een extra kabel getrokken worden. Om zeker te zijn, informeer je best bij de vorige bewoner of de vastgoedmakelaar. In het slechtste geval zal je hiervoor extra geduld moeten uitoefenen.

Ja, dit geef je gemakkelijk door via de Smooved applicatie.

Dit doet Smooved voor jou bij de oude leverancier aan de hand van jouw klantennummer, easy-switch code en persoonsgegevens.

Vragen over water?

Vragen over water?

Dit kan je makkelijk nagaan in de Smooved applicatie. Voor ieder van de waterbedrijven vind je ook eenvoudig het waterovernamedocument terug.

Dit doe je aan de hand van een waterovernamedocument dat je samen met de nieuwe bewoner van jouw oude woning invult. Indien je de woning huurt, moet de eigenaar in sommige gevallen dit document ook ondertekenen.

Vul het waterovernamedocument in samen met de oude bewoner en/of eigenaar. Maak een foto/scan en stuur het door naar verhuizen@smooved.be. Wij regelen de rest.

Vragen over verzekeringen? Zo ben je zeker!

Smooved_3-04

Vragen over verzekeringen? Zo ben je zeker!

Indien je in Vlaanderen een woning huurt, ben je sinds 1 januari 2019 verplicht hiervoor een brandverzekering af te sluiten. Indien je de eigenaar bent, kan deze verplichting worden opgelegd door jouw kredietverstrekker, wat in de meeste gevallen ook het geval zal zijn.