Groter gaan wonen - hoe evolueert mijn budget als ik naar een grotere woning verhuis?

Gepost door Romina op 2021-03-12 13:35:17 +0100 in verhuisblog

Illustratie

“Stel: je woont nu op een recent gerenoveerd appartement van 50 vierkante meter. Je komt echter de liefde van je leven tegen, begint aan gezinsuitbreiden en oeps… Ineens is dat gezellig appartementje in de stad toch niet langer groot genoeg. Maar groter gaan wonen, wat kost dat nu exact?

Evolutie van je energiefactuur bij verhuis naar een grotere woonst

Qua elektriciteit verbruik je jaarlijks ongeveer 1.600kWh in een klein appartement. Voor gas komt dat verbruik neer op zo een 7.000kWh “kaaWeehaa-watte??”, horen we je al denken. Geen paniek: het belangrijkste is de prijs. En dat komt neer op zo een €700 op jaarbasis.

Nu verhuis je, samen je partner en 3 kleine kinderen naar je droomhuis. Dit huis is drie keer zo groot dan je appartement, en ook je gezin bestaat niet meer uit jou alleen, waardoor je dus meer zal betalen. Indien je in een halfopen bebouwing gaat wonen met je kroost, komt het gemiddeld verbruik te liggen op een 4.700kWh per jaar voor elektriciteiten op 24.000kWh voor gas. Omgerekend beland je op een eindbedrag van een goeie €1.800 op jaarbasis.

“Ik moet dit toch niet in één keer betalen hé!” Nee, zeker niet. Wat gaat dit op maandbasis van verschil maken? Voor je appartement was je voorschotfactuur €60 per maand. Wanneer je groter gaat wonen zal dit evoluëren naar een voorschotfactuur van ongeveer €150 per maand. Maak zelf de bereking.

Ik wil internet en tv en vaste lijn en liefst ook nog mobiele abonnementen als dat even kan!

Millenials zijn notoire “cord cutters”. Waarom tv nemen, als je alles gewoon via je laptop kan zien? Veel van hen nemen dan ook enkel internet in hun telecombundel. Omdat het vaste internet een sterke evolutie heeft doorgemaakt de voorbije jaren, is dit intussen zo snel geworden, dat je voldoende hebt aan een basispakket. Op jaarbasis komt dit neer op een kleine €300.

Nu je gaat verhuizen, heb je echter niet meer genoeg aan enkel je basis internet-verbinding. Ineens moet je ook gsm-abonnementen toevoegen aan je bundel, heb je digitale televiesie nodig, en als het kan ook graag nog onbeperkt internet aan de hoogste snelheid! Van je jaarprijs van €300 beland je hierdoor al snel op een pakket dat je per jaar een €1200 zal kosten. Per maand evolueer je dus van een dikke €25 per maand naar €100 per maand, afhankelijk van jouw behoefte qua volume en snelheid. Maak je telecomsimulatie hier!

Moet ik die kleine koters ook verzekeren?

Verzekeringen worden door veel millenials aanzien als een noodzakelijk kwaad. Vaak wordt er dan ook gekozen voor het strikte minimum: een simpele basisbrandverzekering. Die kan je voor een typisch appartement al hebben voor €180 per jaar.

Zodra je meer te beschermen hebt, wil je dit ook goed beschermen. Als je aan je basisverzekering zaken toevoegt zoals rechtsbijstand, diefstalverzekering,… mag je rekenen op een €500 per jaar voor verzekeringen.

Waterkosten

De gemiddelde persoon in Vlaanderen verbruikt ongeveer 110 liter water per dag. Per jaar komt dat neer op zon 40 kubieke meter (40.000 liter)! Een kubieke meter kost je - alle kosten en taksen inbegrepen - minimaal €3 en maximaal iets meer dan €5. Op jaarbasis komt dat neer op een kleine €250.

De specifieke kost per kubieke meter hangt bovendien af van waar je woont. Meer bepaald van de watermaatschappij die actief is in je dorp, gemeente of stad. Er zijn 10 watermaatschappijen in Vlaanderen, maar je kan deze niet kiezen. Voor elk adres is er slechts één maatschappij beschikbaar. Weet je niet welke watermaatschappij actief is in jouw gemeente? Dat kan je makkelijk hier uitzoeken.

Met een gezin van 5 personen ga je toch al snel een €600 op jaarbasis betalen aan waterverbruik.

Hoe regel ik dit allemaal?

Ok. Nu weet je wat het gaat kosten eenmaal je verhuisd bent. Maar hoe regel je de verhuis van al die contracten nu? En met welke contracten moet je allemaal rekening houden?

Typisch heb je voor je huidige woning contracten voor energie, telecom en verzekeringen. Ook voor water heb je een contract, ookal heb je hier geen keuze over de leverancier. Verhuis je, dan blijven je contracten in de praktijk gewoon doorlopen op jouw huidige adres. Voor jouw nieuwe adres moet dus wel het één en ander verhuisd worden. De technieker van je telecom is niet helderziend, en weet niet dat je gaat verhuizen. En je wifi op het oude adres reikt helaas niet tot aan het nieuwe adres. Ook slaat je oude energiecontract op je oude meter. Dit zal dus geen stroom voorzien op je nieuwe adres. Je zal dus een nieuw energiecontract moeten regelen voor je nieuwe adres.

Je contracten voor je nieuwe huis regel je best enkele weken voor de effectieve verhuis. Zo ben je zeker dat je lichten zullen branden en de wifi marcheert vanaf week 1.

Hoe zeg ik contracten op mijn oud adres op?

Voor energie en water moet je overnamedocumenten invullen. Op deze documenten leg je de meterstanden vast op het moment van de sleuteloverhandiging. Op basis hiervan maken leveranciers de slotfactuur op voor de vertrekkende bewoner. Via de meterstanden die op deze documenten worden vastgelegd, ben je zeker dat jouw slotfactuur voor jouw verhuisadres zal gebaseerd zijn op de meterstanden zoals deze door jou en de overnemer werden aanvaard. Voor je verzekeringen dien je een aangetekend schrijven te sturen.

In het tijdperk voor Smooved, moest je die overnamedocumenten allemaal afdrukken, invullen met een pen, fysiek samen ondertekenen en vervolgens nog eens inscannen en opsturen naar de juiste leveranciers. Horror, toch? Exact! Daarom kan je deze documenten ook digitaal invullen via Smooved en op je gsm ondertekenen. Vervolgens kan je dit zelf bezorgen aan je watermaatschappij of doorsturen naar verhuizen@smooved.be en dan regelen wij dit voor jou.

Hoe regel ik mijn nieuwe contracten?

Goed nieuws: met Smooved regel je al je nieuwe contracten in één keer. Dat kan in minder dan 10 minuten en bovendien is het ook nog eens gratis!

That’s right. Via Smooved kan je voor al je diensten de beste offertes op maat van jouw nieuwe thuis simuleren en je contracten afsluiten.

Ga van start en regel jouw verhuis op 5 minuten tijd.